O Petrinji [1/2]
Petrinja je gradić u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske bogate povijesti i tradicije, a nalazi se na nadmorskoj visini od 106 metara, 13 kilometara jugozapadno od Siska, središta Sisačko-moslavačke županije.

Šire gradsko područje obuhvaća ukupno 55 naselja od kojih jedino grad Petrinja i mjesto Mošćenica imaju status urbane sredine.

Razvoj i opstanak grada kroz stoljeća uvjetovan je povoljnim geoprometnim položajem. Petrinja je smještena na križanju prometnica koje sjeverozapadnu Hrvatsku, pa tako i Zagreb spajaju s Banovinom, odnosno Bosnom i Hercegovinom, a prostor Korduna i Banovine s Posavinom. Na ovom je području, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, evidentirano 19 950 stanovnika.

O Petrinji [2/2]
Ponos Petrinje je njezina duga tradicija kulturnog stvaralaštva, stoljećima stvarana, zabilježena u brojnim publikacijama petrinjskih čuvara povijesti i na platnima likovnih umjetnika.

Uz kulturne aktivnosti, brojne udruge koje djeluju više od stoljeća kao što su gradska limena glazba, pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja je poznata po malim tradicijskim obrtima. Petrinjsko lončarstvo prepoznato je diljem Hrvatske a najstarija prva tvornica salame Gavrilović jedna je od najvećih industrija koje pridonose gospodarstvu grada.

Kontaktiraj za još informacija
Previous slide
Next slide

Politika Internetskih kolačića

Koristimo internetske kolačiće kako bismo zapamtili Vaše preference i ponovljene posjete te Vam pružili što bolje iskustvo korištenja stranice. Pritiskom na “Prihvaćam”, pristajete na korištenje SVIH internetskih kolačića.