Promocija završnih projekata

U Petrinji su u ponedjeljak, 6.studenog 2023. godine, promovirani završni projekti prve generacije polaznika Drone-IN Centra za inovacije i umjetnu inteligenciju Petrinja.

Nositelj projekta je Petrinjska razvojna agencija – PETRA, a ravnateljica Katarina Ivančić je istaknula „PETRA kao nositelj projekta DRONE-In Centra za inovacije i umjetnu inteligenciju Petrinja uspješno je pokrenula prvu fazu projekta kroz edukaciju nezaposlenih osoba za programere bespilotnih letjelica. Edukaciju ćemo održavati svake godine, a tijekom listopada ove godine posjetili smo sve osnovne i područne škole na području Petrinje predstavljajući im što se radi u DRONE-In Centru. Ovo je samo početak aktivnosti koje planiramo u DRONE-In Centru“.

Edukacija je provedena za zainteresirane nezaposlene osobe u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a izaslanik ministra rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje Luka Čirko je poručio kako će i dalje podržavati ovaj projekt. „Čestitam prije svega Gradu Petrinji i PETRA-i na osmišljavanju ovog projekta, ovog vrlo hvale vrijednost i inovativnog projekta koji će sasvim sigurno promijeniti kroz neko kratkoročno razdoblje gospodarsku sliku Petrinje“.

Edukacija se sastojala od ukupno preko 1000 sati teorijske i praktične nastave na kojoj su polaznici, uz mentorirani rad, stekli znanja i vještine u izradi, programiranju i upravljanju bespilotnim letjelicama u trajanju od šest mjeseci.

Tijekom edukacije, polaznici su osposobljeni i za udaljene pilote bespilotnih zrakoplova te su uspješno ostvarili certifikate pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo.

Nakon usvojenih znanja i vještina programiranja u programskom jeziku Python polaznici su radili na razvoju vlastitog proizvoda odnosno ideje na koji način se mogu primjenjivati dronovi u kombinaciji s umjetnom inteligencijom, što su i uspješno demonstrirali na završnoj promociji.

Nakon demonstracije završnih projekata gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes polaznicima je uručila uvjerenja o završenoj edukaciji, a prije svega je istaknula „Što se tiče dronova, prije pola godine i sama, a vjerujem i mnogi među vama, a vjerujem i mnogi među polaznicima, su znali možda samo neke osnove što je to dron, a njihove mogućnosti su možda samo neki znali. Da nam se ne bi dogodilo ono što je bilo poslije rata, kada su se obnovile privatne kuće, kada su se ljudi vratili u Petrinju, sada nakon obnove naših domova, moramo napraviti tu razliku da obnovimo, odnosno revitaliziramo ovo područje s novim projektima, novim izvorima novih radnih mjesta, odnosno projektima koje će zadržati, naročito naše mlade, ali i privući nove stanovnike Petrinje“.

Polaznicima je čestitao i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić. „Imamo dobra iskustva s Gaming centrom u Novskoj, u Sisku imamo Tehničku školu Sisak koja je ove godine prva u Hrvatskoj upisala tehničare za robotiku, a ovdje u Petrinji želimo potaknuti izradu dronova i školovanje generacija polaznika koji će se educirati za programiranje i izradu dronova“, rekao je Jurić.

 

DroneDays 2023

Dana 4 i 5. svibnja 2023. godine, sudjelovali smo u Zagrebu na međunarodnom skupu DroneDays u organizaciji Laboratory for Robotics and Intelligent Control Systems. U

prikaži objavu »

Politika Internetskih kolačića

Koristimo internetske kolačiće kako bismo zapamtili Vaše preference i ponovljene posjete te Vam pružili što bolje iskustvo korištenja stranice. Pritiskom na “Prihvaćam”, pristajete na korištenje SVIH internetskih kolačića.