U Petrinji predstavljena visoko-tehnološka Edukacija za programere bespilotnih letjelica

U Petrinji je danas, 7. ožujka 2023. godine., predstavljan projekt i edukacija za programere bespilotnih letjelica koja je u prvoj fazi namijenjena nezaposlenim osobama prijavljenima u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

Govoreći o edukaciji, gradonačelnica Grada Petrinje i saborska zastupnica, Magdalena Komes, kazala je kako je poruka kojom predstavljaju projekt i više nego prikladna: “Prilika za ‘let života’ – od nezaposlene osobe do programera/pilota! Samo u Petrinji!”, te dodala da se nada “kako će stoga za polaznike programa ovo doista biti ne samo let nego i prilika života jer će im se omogućiti da pokrenu i vlastite poslove, tvrtke, nakon završetka programa, i to uz financijsku potporu i stručno vođenje Petrinjske razvojne agencije – PETRA”.

Kako je gradonačelnica Komes objasnila, program i projekt kreće s edukacijom, “no radi se o Centru za edukaciju, programiranje i praktičnu primjenu bespilotnih letjelica, dronova, primjenom umjetne inteligencije (DRONE-IN), s kojim se Petrinju planira učiniti centrom ove vrste tehnologije,” dodavši kako bi “Edukaciju rado imao bilo koji grad u Hrvatskoj, u budućnosti u kojoj Petrinja više nije periferija već istinski tehnološki centar u nastajanju, u što su nakon potresa mogli vjerovati samo najveći optimisti”.

 

Ravnateljica agencije nositelja projekta, PETRA-e, Katarina Ivančić, dodala je kako “edukacija pruža praktično iskustvo u dizajniranju i programiranju dronova, kao i obuku u najnovijoj tehnologiji i softveru”. Naglasila je kako će obuku “provoditi iskusni profesionalci, a program će biti dostupan svim nezaposlenim osobama iz cijele Hrvatske.

 

Naredne faze projekta bit će prilagođene edukacije za djecu u vrtićima, radionice u osnovnim i srednjim školama, izgradnja poduzetničkog inkubatora/akceleratora kao centralno mjesto razvijanja startupova, financijska podrška startupovima. Postavljanje temelja za razvoj i usvajanje novog srednjoškolskog zanimanja za ‘Programera umjetne inteligencije za bespilotne letjelice’ kao i povezivanje s visokoškolskim ustanovama,” također su dio plana, izložila je ravnateljica Petrinjske razvojne agencije.

 

Voditelj projekta, Karlo Dževerlija, naglasio je kako se radi o iznimnoj prilici, sada za nezaposlene osobe, stoga pozvavši sve da se informacije o edukaciji šire, kako bi odabrali najkvalitetnije polaznike.

 

Glavni edukator dr.sc. Jelena Ćosić Lesičar objasnila je kako se radi o šestomjesečnom osposobljavanju za programere bespilotnih letjelica koje se sastoji od ukupno preko 1000 sati teorijske i praktične nastave na kojoj će polaznici, uz mentorirani rad, steći znanja i vještine u izradi, programiranju i upravljanju bespilotnim letjelicama.

“Tijekom edukacije, polaznici će raditi na razvoju vlastitog proizvoda kojeg će na kraju osposobljavanja i predstaviti, a nakon završene edukacije bit će osposobljeni za polaganje za udaljenog pilota pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo kako bi znanje stečeno kroz edukaciju mogli primjenjivati sukladno Regulativama EU,” rekla je dr.sc. Ćosić Lesičar.

 

Popuna prve edukacijske skupine otvorena je za sve zainteresirane. Prijavi se!

 

 

DroneDays 2023

Dana 4 i 5. svibnja 2023. godine, sudjelovali smo u Zagrebu na međunarodnom skupu DroneDays u organizaciji Laboratory for Robotics and Intelligent Control Systems. U

prikaži objavu »

Politika Internetskih kolačića

Koristimo internetske kolačiće kako bismo zapamtili Vaše preference i ponovljene posjete te Vam pružili što bolje iskustvo korištenja stranice. Pritiskom na “Prihvaćam”, pristajete na korištenje SVIH internetskih kolačića.